Voedselallergieën op je feest: zo deal je daarmee

By  | 0 Comments

Geef je een feestje voor veel mensen, dan is er een kans dat daar iemand tussen zit die geen gluten, lactose, noten of iets anders mag eten vanwege een allergie. Om het ook voor dat persoon een geslaagd feestje te laten worden, of als je het zelf bent, moet je opletten met de hapjes en drankjes en andere dingen. Helemaal niet zo lastig, en hier vind je hoe je dat doet.

Avondeten voor je gasten
Als je sweet sixteen vroeg begint of er gasten van ver moeten komen, kan het zijn dat er mensen s ’avonds mee-eten omdat dat handiger is. Zit daar iemand tussen met een voedselallergie, kies dan een recept waar dat ene voedingsmiddel niet in zit. Kijk ook goed op de verpakkingen van de ingrediënten die je uiteindelijk gebruikt: soms kan er stiekem toch lactose of gluten in zitten. Vind je zelf glutenvrij eten bijvoorbeeld niet zo lekker, dan kun je iets anders voor degene met de allergie maken en voor de anderen iets anders. Kijk wel of dat niet teveel werk is; twee moeilijke maaltijden maken kan teveel tijd kosten, en misschien lust de rest ook wel iets zonder melk erin en maakt dat niet veel uit.

Hapjes
Je kunt voor de hapjes uit twee opties kiezen: alleen allergievrije hapjes serveren of iets apart maken voor dat ene persoon. Kijk ook hierbij goed naar wat er écht zit in wat je koopt; zo kan er in chips bijvoorbeeld ook lactose of melk zitten. Je wilt niet het risico lopen dat een van je gasten alsnog ziek wordt, dus dubbelcheck dat en vraag aan hem of haar of ze zelf tips hebben voor wat hij/zij wel kan eten. Zorg bij het bereiden van de hapjes dat allergie-vrij en niet allergie-vrij niet met elkaar in aanraking komt, en als niet alles allergie-vrij is, geef dan goed aan wat ‘veilig’ is en wat niet om vergissingen te voorkomen.

Drankjes
Bij drankjes hoef je over het algemeen minder op te letten dan bij de hapjes: het persoon met een allergie weet vaak zelf wel wat hij/zij niet mag drinken. Let wel op bij cocktails en alcoholische dranken, daar kan het minder duidelijk bij zijn. Water is altijd veilig als je het niet meer weet, dat kun je in alle gevallen drinken.

Medicijnen
Voor de zekerheid kun je aan het persoon met de allergie vragen om zijn of haar medicijnen mee te nemen voor het geval het toch misgaat. Raak niet in paniek als het gebeurt, vraag van tevoren wat je moet doen als er iets verkeerd gaat zodat je snel kunt handelen.

Nodig je iemand uit met een allergie zal je wat meer op moeten letten, maar als je dat doet, is het verder geen probleem. Zie het ook als een uitdaging: misschien ontdek je een recept zonder dat voedingsmiddel dat ook erg lekker is en kun je dat vaker gebruiken voor je volgende verjaardag zodat je dan geen recepten meer hoeft uit te pluizen.

Misschien zoek je dit?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.