Hoe deal je met lastige ouders voor je Sweet Sixteen feest?

By  | 0 Comments

Je hebt het al helemaal in je hoofd: een sweet sixteen met al je vrienden, overal ballonnen en feesten tot diep in de nacht met goede muziek. Helaas dat één klein dingetje dat in de weg: je ouders. No way dat je pa en ma gelijk ja zullen zeggen, dus zal je ze moeten overtuigen. Hoe doe je dat dan? Daarvoor vind je hier een paar tips.

Tip 1: Bereid goed voor wat je gaat zeggen
Schrijf bijvoorbeeld op een papiertje wat je wilt gaan zeggen, en leer dit uit je hoofd. Zeg wat je graag wilt en leg dit heel precies uit. Vertel waarom je dit graag wilt en geef goede redenen: zeg niet ‘die en die mogen ook een feest geven’, want de meeste ouders zijn daar toch niet gevoelig voor. Bereid het dus goed voor, zodat je ouders gelijk weten wat je wilt en waarom je het wilt.

Tip 2: Bedenk van tevoren welke vragen ze gaan stellen
Je ouders zullen na afloop van je verhaal ongetwijfeld vragen gaan stellen. Bedenk wat voor vragen dit zullen zijn, en wat je daarop kunt antwoorden. Misschien zijn ze bang dat het geluid te hard zal staan: vertel ze dan hoe je dit gaat voorkomen, bijvoorbeeld door de muziek na 12 uur uit te zetten. Kijk ook hoeveel mensen je wilt uitnodigen: ouders willen dit vaak ook graag weten. Stel je voor dat je zelf vader of moeder bent en de vragen die je dan zou willen stellen aan je kind.

Tip 3: Sluit compromissen
Je ouders willen misschien dat er geen bier aanwezig is op je feest of dat iedereen om 12 uur weer weggaat en als je het daar niet mee eens bent, kun je proberen om een compromis te sluiten: geen echt bier op het feest, maar wel Radler bijvoorbeeld, want daar zit minder alcohol in. Kijk wel uit dat je niet gaat doordrammen, want dan is de kans groter dan ze helemaal nee zeggen en dat zou jammer zijn.

Tip 4: Kijk uit dat je niet boos wordt
Boos worden werkt in geen enkel geval: daardoor kunnen je ouders gaan denken dat je te onvolwassen bent om een feest te geven en kunnen ze het afkeuren. Het is moeilijk, maar probeer om kalm te blijven en te blijven praten, hoe vervelend je ouders in jouw ogen ook doen. Merk je dat je geïrriteerd raakt? Ga dan even weg uit de situatie en kom terug als je weer wat rustiger bent.

Tip 5: Zeggen ze nee? Doe dan iets anders
Er bestaat nog steeds de kans dat je een dikke, vette ‘nee’ krijgt, hoe goed je voorstel ook is. Je kunt dan boos worden, maar beter kun je een andere weg bedenken: vier je feest bijvoorbeeld bij iemand anders thuis of op een andere locatie als je ouders het perse niet in hun huis willen. Bedenk: over een paar jaar kun je zelf bepalen hoe je het viert, tot die tijd moet je een beetje creatief zijn soms.

Hopelijk helpen deze tips je een stukje op weg zodat jij je feest kunt geven met toestemming van je ouders. Laatste reminder: blijf kalm en blijf denken in oplossingen, zo kom je het verste in een gesprek met je ouders en vier je hopelijk je sweet sixteen.

Misschien zoek je dit?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.